Reklama
 
Blog | Jan Bartošek

Zbraně a násilí III: běží Liška k Bydžovu, nese pytel gun-controlu

Tedy nejen gun controlu... Tedy spíš se rozšourává a zatím žádný pytel nemá. Ale už o tom mluví a hrdě se tak zařazuje po bok svých bezradných (zmatených, populistických) kolegů z Evropy i USA.

Nějaký zatčený mladík se prý chystal v Novém Bydžově vyhodit in die Luft svoji školu. Mladíkův otec pro televizi mluví o klukovině, spolužáci na něj kamarádsky vzpomínají, případně se do kamery zubí s tím, že je "to" překvapilo. Psychologové usuzují, že "to" k nám ze Západu prostě jednou přijít muselo, ale co jsem slyšel a četl, tak se zatím věcně drží doporučení lepší práce se studenty a chválí (zaslouženě) Policii. Černého Petra pro bambulu, který první nadhodí právní, represivní řešení, si tentokrát zaslouží ministr školství Liška. (I když, pravda, nyní ten hlas zaznívá tak trochu ze záhrobí, ale vcelku nepochybuji, že se zase brzy někdo ozve.)

Na dotaz reportéra Novy prohlásil, že je nutné přijmout zákonný zákaz nosit do škol nebezpečné předměty. Nesmyslnost toho požadavku je, myslím a doufám, evidentní. Pokud by měly být zakázny nejběžnější nebezpečné předměty nošené do škol, tak by to měly být:

– kružítka,

Reklama

– pravítka,

– igelitové pytlíky na svačiny,

– štětce a palety,

– knihy těžší než 750g,

– chléb Šumava (znalci Š+G vědí) a

– v ohledu na možnost využití na místě dostupných prostředků by pak měly být zrušeny kabinety chemie.

Klasické praky, vzduchovky, zavírací nože, nově třeba kuličkové pistole, boxery, nunčaky a samurajské meče jsou ve většině případů odpradávna školami zakázány a zabavovány. U střelných zbraní – pokud tedy nějaké student legálně má (což je možné, u sportovních střelců od 15, resp.u posluchačů lesnických škol od 16 let) – tak jejich vnesení do objektu školy je porušením zákona o zbraních a přestupkem. Nemluvě o tom, že případné střílení spolužáků a pedagogů, nebo vyhazování školy do povětří je trestným činnem (u dospělých studentů, u mladistvých se jedná o "provinění" podle zákona o soudnictví ve věcech mládeže ve spojení s trestním zákonem a v případě "dětí" jde o "čin jinak trestný" a aplikují se tyto předpisy buď obdobně, nebo je stanoven postup v civilním procesu, o postihu rodičů nemluvě).

Tak.

Rozhodně si nemyslím (jak mi bylo pod minulými posty sem tam podsouváno), že by měli být žáčci vyzbrojeni pistolemi pro případ, že k nim zavítá šílený střelec. Ale tvrdím, že myslet si, že zákaz nošení nebezpečných věcí do škol (už tak existující) zabrání žákům plánovat a provádět útoky a masakry, je slaboduché (nebo zoufalé a slabé tváří v tvář televizní kameře). Samozřejmě si to představte: student si naplánuje vyhození školy do vzduchu, natočí a sestříhá krvákové, nenávistné klipy a pověsí je spolu se svým poselstvím na rozloučenou na web, pak podle vygůgleného receptu z hnojiva umíchá bomby a pak – sakra ta smůla!!! – zjistí, že je do školy zakázáno vnášet nebezpečné předměty, a že za vnesení bomb mu hrozí vyloučení, soud pro mladistvé a pasťák!!! Tak a je celý plán v háji, takže se jde na pingpong a potom rychle dodělat úkoly na ájinu.

No a nebo si řekne: děte do ….. (doplňte destinaci dle výběru), sebere bomby a vyrazí. Celková účinnost případného zákazu nula… Tedy vlasně ano – fakticky zruší některé společenské akce školy, divadelními představeními počínaje (z vlastní zkušenosti: Vizionář od Cimrmana se bez kosy hraje blbě) a posledním zvoněním konče – troufnu si totiž tvrdit, že pokud by byl na "vnášení nebezpečných předmětů" skutečně tvrdý zákonný zákaz, většina pedagogů si prostě na triko nevezme ani tu kosu…